hoteller til ferien med happydays
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blog oprettet: 09-11-2017 Blogindlæg i alt: 18 Antal kommentarer: 0 Antal følgere: 0 Følg denne blog
Berlin är full av upplevelser för alla åldrar
12-08-2015

DEN OLYMPISKA STADION
Det är en härligt varm sommardag i Berlin. Vi är i Berlin med vårt barnbarn, Carl. Carl blev konfirmerad den 1 maj och han fick en resa till Berlin med fritt val på alla hyllor. Nu sitter han i VIP-loungen på Olympiska stadion, som var Carls förstahandsval, och hör guiden berätta om att de platser, som vi sitter på, kostar EUR 10.000 på ett årskort, hör hur Hitler försökte att göra OS år 1936 till ett stort propagandanummer, men fick se amerikanska Jesse Owens vinna 4 guldmedaljer, och att det idag finns nästan 75.000 sittplatser på Tysklands största stadion. Vi får möjlighet för att se alla de olika rummen bakom kulisserna, bl.a. omklädningsrum med spa, kyrksal och träningsbanor för atleterna. Vi är alla imponerade – också även om Carl inte kom till provträning i den lokala klubben Hertha BSC! Olympiska stadion kan absolut rekommenderas, både S + U-bahn för dig rakt till dörren. Det rekommenderas att köpa biljetter i förväg, speciellt om man gärna vill ha den guidade turen på engelska. Vi upplevde flera, som fick komma tillbaka nästa dag.

MUREN
En gång delade muren Berlin. Den kan vara svårt att se 25 år efter murens fall – muren stor också på Carls önskesedel. Så är det perfekt med ett Berlin-Welcome-Card, som kan köpas på hotell och andra försäljningsställen. Med ett sånt kort på fickan kan man kliva och på spårvagn, buss, S + U-bahn precis så mycket man har lust. Det gjorde vi ofta – för ofta, tyckte Carl, när farfar med kortet i handen valde fel spårvagn. Men det var S-tåget som tog oss till Nordbahnhof, där Gedenkstätte Berliner Mauer ligger strax mittemot, när man går av tåget. Här kunde vi följa muren och gå i ingenmansland, samt på den andra sidan av vägen ta del av all den information som vi hade behov av. Det var ett riktigt bra sätt att ”möta” muren på. En kopp kaffe eller en mjukglass avnjuten i utomhus liggstolar på Mauercafé, som är ett socialt projekt, som inte gjorde upplevelsen mindre.

STASICENTER BERLIN-HOHENSCHÖNHAUSEN
Också på en sommardag är det vått och kallt! Hur har det då inte varit på den tiden, då källaren utan ljus var fylld med fångar helt ner till 12 år, som på ett eller annat sätt hade kommit på tvären med den sovjetiska besättningsmakten. Man ryser i hela kroppen, medan guiden berättar om U-båten, skräckfängelse i det senare Stasicentret i Berlin-Hohenschönhausen.
Vid ankomsten med bil längs den långa vägen från Hedehusen i Danmark måndag kväll, så var vi så koncentrerade på att hitta hotellet, att vi inte såg vad vi just körde förbi. Faktiskt ligger hotellet precis utanför, och där var området som på den tiden var avspärrat med taggtråd och kontrollerat av vakthundar. Här experimenterade man med alla möjliga apparater för spionage på DDRs egen befolkning. De flesta byggnaderna används nu till annat, eller står tomma. Både det gamla och det nya fängelset finns kvar, så att upp till 400.000 människor årligen på guidade turer kan få höra om Stasis hemskheter. Flera av guiderna är själva tidigare intagna. Detta var ett besök som satte avtryck i själen. Det är bra att bli påmind om en forntid, som inte ligger långt bort i tiden, och som inte ligger långt från gamla, goda Danmark. Vi fann en dansk broschyr på väg ut.

BERLIN ÄR BÄST
Berlin är full av upplevelser! Just där, som tåget eller spårvagnen stannar. Fick Carl inte sett det riktiga Berlin? Jo då, en utflykt till tv-tornet, en currykorv i Europacentret, en båttur på Spree, några minuters blå stillhet i Gedächtniskirche, en vandring under Brandenburger Tor, och tillfälle att använde sina fickpengar, så det bara var 5 cent kvar. Berlin bjuder också på överraskningar – vi vinkade åt statsminister Tusk från Polen, som på grund av han är Europiska rådets ordförande, fick poliseskort. De 3 dagarna i Berlin flög iväg – fulla av goda upplevelser – och med vissheten om att det var mycket som vi ändå inte fick sett. Hotellet var en perfekt bas!

Text: Hans Verner Lollike (översatt från danska till svenska)

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Seneste blogindlæg

BLACK FRIDAY: Gode tilbud og stor feriekonkurrence!
Natten til fredag den 23. november sænker vi priserne på nogle af vores største ferief...
61 Kommentarer
BLACK FRIDAY: FAKTA OCH TÄVLING
Natten till fredag den 23 november sänker vi priserna på några av Happydays semesterfavo...
15 Kommentarer
Filmen fra studieturen 2018
Grüβ Gott og gullashsuppe! Se filmen fra studieturen 2018, da Happydays indtog alperne i b...
1 Kommentarer

Seneste kommentar

ArchiePsymn
[url=http://xn--b1agpd4a6d.xn--p1ai/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=215291]whyblackpeoplemeethere[/url]
Georgeshold
Собака – тварь, какое приручено и одомашнено человеком еще в далекой древности. Первоначальные археологические обнаружения остовов вышеуказанного животного возле жилья человека, открытые на Евразийском континенте, относятся к времени мезолита. Возможнее всего, собака пребывала основным домашним млекопитающим, какое изъявляло древнему человеку подспорье на охоте. Поподробнее: <a href=http://burac.ru/porody-sobak/31-tibetskiy-mastif.html>породы собак фото</a>
Annette L.
KRYDSTOGT MED FORHINDRINGER I foråret 2012 skulle vi på vores første krydstogt. Skibet skulle afsejle fra Dubai. Den planlagte flyvetid fra Danmark skulle blot være nogle få timer, men den samlede rejsetid endte med at blive på 60 timer! Problemerne begyndte ved den planlagt mellemlanding i Amsterdam. Her var der kommet lidt sne og derfor kunne vi ikke lande men blev i stedet omdirigeret til Bruxelles. Efter vi var landet her sad vi en rum tid i flyet, før det fløj til Amsterdam, hvor den videre afgang til Dubai var aflyst. Her fik vi lov til at stå og stå i timelange køer på et hårdt cementgulv blot for absolut ingen brugbare informationer at få. Vi fik dog til sidst et hotel, som vi kunne vente på. Da vi ikke kunne få fat vores bagage, hvori vi havde pakket vores overtøj, frøs vi nærmest til ispinde, da vi ventede i lang tid på en taxa. Dagen efter blev alternativet så at vi skulle vi flyve fra Amsterdam via London til Dubai. Det lykkedes og glade sad vi i London i flyet med kurs mod Dubai. Efter 6 timer i flysædet uden hverken vådt eller tørt fik vi til sidst at vide at flyet altså ikke kom nogen vegne den aften! Så igen ud i kulden for at vente på en taxa og ind på endnu et hotelværelse. Endelig, endelig på tredjedagen fløj vi til Dubai. Da vi kom dertil, var krydstogtskibet dog for længst dampet af, så det gik med taxa gennem 300 km ørken for at indhente skibet i dets næste havn. Da vi kom til havnen, vendte taxachaufføren straks om, og så stod vi alene, og så landgangsbroen blive trukket op. Desperationen i vore blikke formildede dog skibsofficeren, som allernådigst lod os komme med tre dage for sent. Vi havde dog stadig ingen bagage og vores rejsetøj var ved at være godt nusset, så vi kunne slet ikke leve op til skibets fornemme dresscode. Vi listede os rundt langs panelerne i vores i nød indkøbte reklametøj fra skibets souvenirbutik. Vi blev genforenet med vore kufferter dagen før hjemrejsen. Efter mængden af bagagemærker at dømme havde de været på en endnu mere omstændelig omvej, end vi selv havde!

Populære tags

Vi bruger cookies. Læs mere..